Wij delen onze passie graag met jou...

Ontdek onze recepten...

Tom Yam Kung

ZUUR-PIKANTE SOEP MET GARNALEN

“Bij Haven proef je lokale gerechten in hun meest authentieke vorm, lekkers van ver weg maar ook van dichterbij, met aandacht voor eigen streekproducten en seizoensgebonden ingrediënten.”

Recept (uit Bangkok Streetfood)

Ingrediënten

  • 8 garnalen
  • 1 liter water
  • 1 EL phrik-paopasta
  • 3 EL limoensap
  • 2-4 stengels citroengras, gekneusd
  • 6 schijfjes galanga
  • 8 kaffirlimoenblaadjes, gescheurd
  • 2 sjalotten, in schijfjes gesneden
  • 2 lookteentjes
  • 2 EL vissaus
  • 1 handvol stropaddenstoelen of oesterzwammen, grof gehakt
  • 2-4 kleine chilipepers
  • 1 handvol kerstomaten, gehalveerd
  • 1 handvol lange koriander (‘pak-chee-farang’), gescheurd, of korianderblaajdes, fijngehakt
  • 1 lente-ui, fijngehakt

Stap voor stap!

Verwijder (indien aanwezig) de koppen en poten van de garnalen. Pel ze, maar laat de staart intact. Maak een kleine inkeping langs de rug en verwijder het zwarte darmkanaal. Bewaar de koppen en schalen voor de bouillon. Laat ze een kwartier koken in een ruimte hoeveelheid water. Voor een rijkere bouillon: bak eerst de garnalenkoppen en –schalen in een beetje olie, voeg dan water toe. Zeef en bewaar het vocht.

Meng de phrik-paopasta met het limoensap en zet opzij.

Doe citroengras, galanga, kaffirlimoen, sjalot, look en vissaus bij de bouillon en breng aan de kook. Nu mogen de paddenstoelen erbij. Voeg 2 minuten later de garnalen toe. Zodra ze roze kleuren, zijn ze gaar.

Haal de pot van het vuur. Voeg de chilipepers en kerstomaten toe.

Doe 1 theelepel van de phrik-pao-limoenmix in elke soepkom, overgiet met de soep en werk af met de lange koriander of de gewone korianderblaadjes en de lente-ui.

 

KOOKBOEKEN